PNRJTN1. část: POČÁTEČNÍ VÝŽIVA Milé maminky, zahajuju kurzík PNRJTN a začneme pěkně od začátku :wink.png:
Všechna miminka po dobu prvních 6 měsíců života potřebují jediné: mateřské mlíčko nebo náhradní mléčnou výživu. Druhy mléka: 1. mateřské mléko nebo umělá mléčná výživa – zajistí všechny potřebné živiny pro mimi do 6. měsíce , 2. kravské mléko – plnotučné lze použít po ukončeném 6. měsíci (pozor pouze k vaření kaše, nikoli samostatně), odtučněné mléko – až od 5. let a polotučné od 2. let.
Proč by se mělo kojit: 1. posiluje se imunita dítěte (snižuje se náchylnost k nemocem), 2. oddaluje výskyt alergie a snižuje její intenzitu, 3. mimi netrpí zácpou (je dobře stravitelné), 4. snižuje náchylnost k obezitě, 5. ovlivňuje vývoj mozku (vyváženým poměrem esenciálních mastných kyselin obsažených v mateřském mléce), 6. kojící maminky rychleji hubnou, 7. u kojících maminek je nižší riziko výskytu rakoviny prsu (pozn. nekojící maminky, nezoufejte, umělá mlíčka pro vaše mimi poskytnout také jen to nejlepší, jsou to kravská mlíčka upravená tak, aby se co nejvíce podobala mlíčku mateřskému).
Voda: Kojeným dětem - postačí voda obsažená v mateřském mléce (pouze v horku je potřeba kojit častěji), Nekojeným dětem - postačí umělé mlíčko (pouze v horku podíváme ještě převařenou vodu, popř. čajíky).
Později příjem tekutin budeme zvyšovat, protože v jídelníčku začne převažovat pevná strava.
Nejideálnější je převařená pitná voda, zcela nevhodné jsou minerálky.
Základní živiny jsou: uhlovodany, bílkoviny, vitaminy, tuky a nerostné látky – a teď jen tak stručně o nich, protože až začneme (po tom 6. měsíci ) pro naše drobečky sestavovat jídelníček, zcela jistě by nám v něm neměly chybět.
Uhlovodany - jsou hlavním zdrojem energie a lze je rozdělit na: 1. složené uhlovodany – zdrojem glukózy s pozvolným účinkem, vyžadují delší metabolizaci a zasytí na delší dobu: - celozrnné obilné směsi, ovesné vločky, celozrnná mouka a pečivo, jablka, mrkev, kukuřice, těstoviny, čočka, 2. jednoduché uhlovodany – zdrojem glukózy s rychlým účinkem (kratší meabolizací, zasytí rychle, ale na krátkou dobu: - exotické ovoce: meloun, ananas, kiwi, banán, atd., kukuřičné vločky, bílé pečivo, rýže, cukr, sušenky, moučníky (poslední tři druhy zahrnuje do jídelníčků jen výjimečně). Bílkoviny – jsou základním kamenem všech buněk v lidském organizmu, důležité pro růst a regeneraci tkání (a hlavně dětičky rostou a potřebují daleko více bílkovin než my, dospělí!!!): Červené maso, kuřecí maso, vejce, mléko, sýry, tofu, luštěniny, ořechy, obiloviny.
Tuky – jsou zdrojem energie a rovněž ho vyžaduje dětský organizmus více než u dospělého. Lze je rozdělit na_ 1. nasycené tuky (hl. z živočišné stravy): maso, máslo, sýry, ztužené rostlinné tuky, 2. nenasycené tuky (hl. rostlinné stravy): olivový olej, slunečnicový olej, tučné ryby,atd. Pozor: pečené kuře s kůží je daleko tučnější než hovězí maso zbavené viditelného tuku!!! Vitamíny – jsou pro naše zdraví prostě důležité a dělíme je do 2 skupin: 1. vitamíny rozpustné ve vodě (C, B), 2. vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K). Tady je vitamín A: mrkev, červená paprika, kukuřice, sladký brambor, meloun, meruňky, mango, játra, máslo, margarín. Tady je vitamín B: maso, játra, tofu, sardinky, vejce, ořechy, mléčné výrobky, celozrnné obiloviny, banán, avokádo, výtažek z kvasnic. Tady je vitamín C: citrusy, jahody, černý rybíz, kiwi, listová zelenina, brambory, paprika. Tady je vitamín D: losos, tuňák, sardinky, mléko, sýry, vejce. Tady je vitamín E: rostlinné oleje, pšeničné klíčky, avokádo, ořechy
Vápník – pro vývoj zubů a kostí (zdrojem je hl. mléko) a najdeme ho tady: mléko, sýr, jogurt, listová zelenina, ořechy.
Zinek – pro růst a dobrou imunitu (hl. v rostlinné stravě) a najdeme ho tady: arašídy, slunečnicové semínko, obilné směsi, ale i v červeném mase. Železo – pro duševní a tělesný vývoj (v případě nedostatku pozor na chudokrevnost, od 6. měsíce do 2 let potřebuje dítě nejvíce železa – vývoj mozku) a najdeme ho tady: červené maso, játra, tučné ryby, luštěniny – čočka, fazole, chléb, sušené ovoce.
A na tom vše. Hezky si to pročtěte a budu ráda za případné dotazy Náměty pro diskusi: 1. Kojení – jak dlouho chcete kojit mimi? Proč kojit naopak nechcete? 2. Umělá mlíčka – jaká jsou ta nejlepší? 3. Kravské mléko – dáváte ho vašimi miminkům? Pokud ne, proč ne? 4. Nemléčné těkutiny – co pijí vaše miminka, čajíky, šťávičky, jaké a jak často, z čeho…? 5. Základní živiny – snažíte se, aby vaše miminko mělo všeho dostatek, vzděláváte se. Od koho si necháváte poradit? 6. Skleničková strava nebo domácí vyvařování? ………………….atd. Třeba přijdete i na nějaký další námět, který by se týkal tohoto úvodního tématu Počáteční výživa.
Budu se moc těšit, Natálka
AHOJKY!!!!! 1. KOJILA JSEM JEN DO 2,5 MESICE. MUSELA JSEM ALE PRESTAT PROTOZE JSEM SE VRATILA DO PRACE. A TO JSEM MLICKA MELA HROMADU 2. VYZKOUSELA JSEM 3. AZ TO TRETI BYLO . JE TO MELLIN 1, FORMULA EXCLUSIVA 3. TED ZACNU DAVAT MELLIN 2, KRAVSKE MLEKO POZDEJI, CETLA JSEM ZE MA MIN VITAMINU A NENI TAK VYZIVNE. 4. PEDIATRA REKLA, ZE BY SE MELA PIT JEN VODA. KVULI ZOUBKUM. MALE ALE NECHUTNA, TAK JI DAVAM HERMANKOVY NEBO FENYKLOVY CAJIK. 5. PORADIT JSEM SI NECHALA OD PEDIATRY. A URCITE SE BUDU SNAZIT ABY MIMINKO JEDLO ZDRAVE. 6. JESTE NEVIM. ASI PODLE TOHO O CO SE JEDNA. NAPR. U RYB JSEM SE DOCETLA, ZE JE LEPSI SKLENICKA. PROTOZE JE LEHCEJI STRAVITELNA. A NAVIC MUSIM KOUKAT NA TO KOLIK BUDU MIT CASU. CHODIM 6 HODIN DENNE PRACOVAT A KDYZ SE VRATIM Z PRACE, TAK NECHCI STRAVIT HODINY V KUCHYNI. :///:
Ahojky
A odkdy může mimi rybu???
A máš můj obdiv, že stíháš obojí, mimi + práci.
Jenom škoda, že ses musela vzdát kojení...kamarádka to řešila tak, že odsávala.
Pa pa a děkuju
OD 7 - 8 MESICU. MELO BY BILE RYBI MASO S NIZKYM OBSAHEM TUKU. NESMI SE DAVAT VELKE RYBY A RYBY KTERE ZIJI NA DNE. LEPSI JSOU MORSKE RYBY, PROTOZE OBSAHUJI JOD. A NEMA SE DAVAT TUNAK! JA BYCH ODSAVAT NEZVLADALA. 6 HODIN V KUSE BYCH TO NEVYDRZELA
1. Kojení – jak dlouho chcete kojit mimi? Proč kojit naopak nechcete? 2. Umělá mlíčka – jaká jsou ta nejlepší? 3. Kravské mléko – dáváte ho vašimi miminkům? Pokud ne, proč ne? 4. Nemléčné těkutiny – co pijí vaše miminka, čajíky, šťávičky, jaké a jak často, z čeho…? 5. Základní živiny – snažíte se, aby vaše miminko mělo všeho dostatek, vzděláváte se. Od koho si necháváte poradit? 6. Skleničková strava nebo domácí vyvařování? ………………….atd. Třeba přijdete i na nějaký další námět, který by se týkal tohoto úvodního tématu Počáteční výživa.
Ahojky, tak se po nějaké době přidávám.
1/ Kojím dosud a docela často-podle potřeb Honzíka. Chci kojit co nejdéle, tak do 1-1,5 let, uvidíme, jak dále. Každopádně ve 2 letech už kojit přestanu 2/ Mlíčka jsou všechna kvalitní,Samozřejmě se firmy předhánějí a trpí samochválou. Ale dle mých zkušeností z ordinace, všechna mléka jsou na jedné bázi.Nepoužíváme zatím žádné.Pouze do nemléčné kaše jsem použila Bebu 1 HA, Honzíkovi její hořká chuť nevadila. Nyní už kujpuji jen kaši mléčnou. Hami, Sunarku 3/ Honzík nepije zatím žádná jiná pitíčka, jak jsem psala kojíme o stošest. 4/ Vzdělávám se sama, čerpám z internetu a literatury. 5/ zatím kupuji vše. Masozeleninovou výživu i ovocná pyré- Frutapuru. Nyní jsou jablíčka bez vitaminů, citrusy se nedoporučují do 1 roka a ostatní je ještě nezralé a nevyhovující. Dáváme ještě bílý jogurt Activia a Holandie.
Pa Dana
_________________ dětská sestra na alergologické ambulanci
Registrován: sob 14. úno 2009 20:27:53 Příspěvky: 5089 Bydliště: Vysočina
1. Kojení – jak dlouho chcete kojit mimi? Proč kojit naopak nechcete? 2. Umělá mlíčka – jaká jsou ta nejlepší? 3. Kravské mléko – dáváte ho vašimi miminkům? Pokud ne, proč ne? 4. Nemléčné těkutiny – co pijí vaše miminka, čajíky, šťávičky, jaké a jak často, z čeho…? 5. Základní živiny – snažíte se, aby vaše miminko mělo všeho dostatek, vzděláváte se. Od koho si necháváte poradit? 6. Skleničková strava nebo domácí vyvařování? ………………….atd. Třeba přijdete i na nějaký další námět, který by se týkal tohoto úvodního tématu Počáteční výživa.
1. Zatím stále kojíme a chtěla bych kojit minimálně do roku. 2. Nemám zkušenost. 3. Nedávám... maximálně až v 1 roce. 4. Nic jiného zatím nepijeme. A ani nevím kdy můžu s čajíčkama začít. 5. Internet... a zkušenosti jiných. Když mi něco neni jasné, tak se pídím. 6. Zatím jenom domácí strava.... ale baštili jsme jenom mrkev, brambor, květák, brokolice a špenát
_________________ IKA _________________ asistentka ředitele a nyní asistentka Amálky a Káji
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru