Registrován: stř 04. bře 2009 1:25:54 Příspěvky: 5012 Bydliště: Německo
Zrovna ho peču a mám vždycky velký úspěch, tak mě napadlo, hodit sem recept. Je to rychlovka a většinou zmizí ještě teplý. Používám nízkou kulatou formu z Ikey, má průměr 26 cm. Váhu moc nepoužívám, tak snad to nevadí.
kynuté těsto:
500 g hladké mouky - nasypat do mísy 1/2 kostky droždí - smíchat v hrnečku se lžící cukru, bacha rychle změní konzistenci na tekutou - nalít do mísy na mouku poprášit kvásek v míse moukou a nechat na teplém místě kynout ca 10 min
pak všechno promíchat, přidat 1 vejce, špetku soli, lžíci oleje, hrnek vlažného mléka zakrýt čistou utěrkou a nechat kynout zhruba na dvojnásobek (ca půl hodinky, když necháte dýl,nic se neděje)
namačkat na formu, poklást ovocem (já ráda používám nastrouhaný jablka, posypu skořicí, ale jdou i povidla nebo mák nebo marmeláda nebo cokoliv máte)
drobenka na závěr - smíchat krystalový cukr (možno přidat vanilkový),hrubou mouku, máslo změklé a rukama rozmačkat, zasypat tím koláč (poměr je od každého zhruba stejně)
dát péct do trouby na 180 stupnů ca půl hodinky (prostě dokud drobenka a okraje nezezlátnou)
_________________
Naposledy upravil bonparka dne stř 13. kvě 2009 13:42:30, celkově upraveno 1
Registrován: ned 15. úno 2009 20:24:58 Příspěvky: 4468 Bydliště: Hlučín
bonparka píše:
Zrovna ho peču a mám vždycky velký úspěch, tak mě napadlo, hodit sem recept. Je to rychlovka a většinou zmizí ještě teplý. Používám nízkou kulatou formu z Ikey, má průměr 26 cm. Váhu moc nepoužívám, tak snad to nevadí.
kynuté těsto:
500 g hladké mouky - nasypat do mísy 1/2 kostky droždí - smíchat v hrnečku se lžící cukru, bacha rychle změní konzistenci na tekutou - nalít do mísy na mouku poprášit kvásek v míse moukou a nechat na teplém místě kynout ca 10 min
pak všechno promíchat, přidat 1 vejce, špetku soli, lžíci oleje zakrýt čistou utěrkou a nechat kynout zhruba na dvojnásobek (ca půl hodinky, když necháte dýl,nic se neděje)
namačkat na formu, poklást ovocem (já ráda používám nastrouhaný jablka, posypu skořicí, ale jdou i povidla nebo mák nebo marmeláda nebo cokoliv máte)
drobenka na závěr - smíchat krystalový cukr (možno přidat vanilkový),hrubou mouku, máslo změklé a rukama rozmačkat, zasypat tím koláč (poměr je od každého zhruba stejně)
dát péct do trouby na 180 stupnů ca půl hodinky (prostě dokud drobenka a okraje nezezlátnou)
Mńam mňam...nemám droždí, jablka....ale kompotovaný ovoce....to by nevadilo, ale to droždí....tak budu slintat na prázdno...
Registrován: čtv 29. led 2009 0:30:57 Příspěvky: 17079 Bydliště: Zlín
bonparka píše:
MarcelaK píše:
tak už mě těsto kyne na sluníčku
paráda...mě se peče
no já už rozpíkám troubu a přemýšlím co na to.....co když dám zavařený meruňky.... že bych těsto rozdělila na dva plechy a na jeden dala ty meruňky a na druhej ty jabka se skořicí bych zkusila.... vyjde to? nebo jen na jeden? že bych to dala půl na půl?
Registrován: stř 04. bře 2009 1:25:54 Příspěvky: 5012 Bydliště: Německo
MarcelaK píše:
bonparka píše:
MarcelaK píše:
tak už mě těsto kyne na sluníčku
paráda...mě se peče
no já už rozpíkám troubu a přemýšlím co na to.....co když dám zavařený meruňky.... že bych těsto rozdělila na dva plechy a na jeden dala ty meruňky a na druhej ty jabka se skořicí bych zkusila.... vyjde to? nebo jen na jeden? že bych to dala půl na půl?
zkus, mě se zrovna dneska těsto nedařilo, bylo mokrý tak jsem nastavila moukou a mám ho moc tak přemýšlím co z toho zbytku... jo a jabka mám kyselý dneska tak jsem to pěkně zacukrovala a pak tady machruju co, když takhle experimentuju...
Registrován: čtv 29. led 2009 0:30:57 Příspěvky: 17079 Bydliště: Zlín
bonparka píše:
MarcelaK píše:
bonparka píše:
MarcelaK píše:
tak už mě těsto kyne na sluníčku
paráda...mě se peče
no já už rozpíkám troubu a přemýšlím co na to.....co když dám zavařený meruňky.... že bych těsto rozdělila na dva plechy a na jeden dala ty meruňky a na druhej ty jabka se skořicí bych zkusila.... vyjde to? nebo jen na jeden? že bych to dala půl na půl?
zkus, mě se zrovna dneska těsto nedařilo, bylo mokrý tak jsem nastavila moukou a mám ho moc tak přemýšlím co z toho zbytku... jo a jabka mám kyselý dneska tak jsem to pěkně zacukrovala a pak tady machruju co, když takhle experimentuju...
no a co, hlavně když je to dobrý, není důležitý jak je to vyrobený já normálně dělávám kynutý koláč s meruňkama, broskvema a tak...tak uvidíme....poreferuju jak jsem uspěla
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru